Onderzoekt legt verband tussen UPF en vroege tekenen Parkinson

kelvin zyteng euwkvo r7c0 unsplash

Mensen die veel ultra-bewerkt voedsel eten (UPF), zoals ontbijtgranen, koekjes en hotdogs, hebben vaker vroege tekenen van de ziekte van Parkinson dan mensen die weinig van dit soort producten consumeren. Dat blijkt uit een studie die op 7 mei 2025 online werd gepubliceerd in Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. De studie toont enkel een verband aan; het bewijst niet dat bewerkt voedsel de oorzaak is van deze vroege symptomen.

De onderzoekers richtten zich op prodromale Parkinson, de allereerste fase waarin neurodegeneratie begint, maar waarin kenmerkende symptomen zoals tremoren en trage bewegingen nog ontbreken. Deze vroege signalen — zoals slaapstoornissen, depressieve klachten, reukverlies en constipatie — kunnen al jaren of zelfs decennia vóór de diagnose optreden.

Opzet studie

In totaal namen 42.853 mensen deel aan het onderzoek, met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. Geen van hen had bij aanvang Parkinson. De deelnemers werden tot wel 26 jaar gevolgd. Gedurende die tijd ondergingen ze regelmatig medische controles, vulden ze gezondheidsvragenlijsten in en rapporteerden ze hun voedingspatroon via voedingsdagboeken die elke twee tot vier jaar werden bijgewerkt.

De onderzoekers keken naar diverse categorieën van ultra-bewerkt voedsel, zoals gezoete dranken, kant-en-klare snacks, sauzen en bewerkte vleeswaren. De deelnemers werden op basis van hun inname verdeeld in vijf groepen. Degenen die gemiddeld 11 of meer porties per dag aten, hadden 2,5 keer meer kans om minstens drie vroege symptomen van Parkinson te vertonen dan degenen die minder dan drie porties per dag consumeerden.

Hoewel het onderzoek beperkingen kent — zoals de zelfgerapporteerde voedselinname — wijst het volgens hoofdonderzoeker Xiang Gao op het belang van een gezond dieet voor hersengezondheid. 'Er komt steeds meer bewijs dat voeding invloed kan hebben op het ontstaan van Parkinson,' aldus Gao. 'Minder bewerkt voedsel eten en kiezen voor volwaardige producten zou een goede strategie kunnen zijn om het brein gezond te houden. Verdere studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen.'


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Video | Nieuw interview met trauma-expert Peter Levine

Interview met Peter Levine die een maand geleden is opgenomen. Hij vertelt onder andere over een oefening met je schouder om...

Video | Beoefenen van geen angst met Thich Nath Hanh

Video van Thich Nath Hanh over het niet hebben van angst. Bekijk de video. 

Onderzoekt legt verband tussen UPF en vroege tekenen Parkinson

Mensen die veel ultra-bewerkt voedsel eten (UPF), zoals ontbijtgranen, koekjes en hotdogs, hebben vaker vroege tekenen van de...

Blog | Anti-depressiva zijn verhoogd, maar ik ben er niet blij mee

Onlangs heb ik vanwege eerder gemelde problemen mijn antidepressiva pillen moeten verhogen. Het is een keuze geweest vanuit a...

Studie: Mindfulness kan voor verlichting zorgen bij depressieve mensen

Een nieuwe klinische studie heeft aangetoond dat mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) de symptomen van depressie aanz...

Lees meer