Uit een analyse van de Universiteit van Oxford, gepresenteerd op het Europees Congres over Obesitas, is gebleken dat mensen die stoppen met het gebruik van afslankmedicatie doorgaans binnen een jaar al het verloren gewicht weer aankomen. De studie bekeek 11 onderzoeken onder 6.370 volwassenen en toonde aan dat patiënten gemiddeld acht kilo verloren met GLP-1-afslankmiddelen, maar binnen tien maanden na het stoppen weer op hun oorspronkelijke gewicht zaten. Zelfs bij nieuwere en sterkere middelen zoals Wegovy en Mounjaro, waarbij mensen gemiddeld 16 kilo verloren, kwamen patiënten het gewicht snel weer aan na het stoppen.
De bevindingen vormen een grote uitdaging voor zorgstelsels zoals de Britse NHS, die momenteel aanbeveelt om afslankinjecties niet langer dan twee jaar te gebruiken. Onderzoekers uitten zorgen over de kosteneffectiviteit van het verstrekken van deze medicijnen als gewichtstoename vrijwel onvermijdelijk is na het beëindigen van de behandeling. Veel patiënten stoppen ook vroegtijdig door bijwerkingen, financiële beperkingen of tegenvallende resultaten, wat het probleem verder vergroot.
Professor Susan Jebb, mede-auteur van de studie, suggereerde dat de snelle gewichtstoename kan komen doordat mensen tijdens de medicatie geen ander gedrag vertonen. In tegenstelling tot diëten, waarbij actieve zelfbeheersing en levensstijlveranderingen nodig zijn, onderdrukt GLP-1-medicatie de eetlust zonder langdurige gezonde gewoonten op te bouwen. Hierdoor hebben mensen vaak moeite om hun gewicht vast te houden als ze stoppen met de medicatie.
Meer begeleiding nodig
Deskundigen die reageerden op de studie benadrukten dat GLP-1-medicatie niet als snelle oplossing moet worden gezien. Tam Fry van het National Obesity Forum en Jane Ogden, hoogleraar gezondheidspsychologie, benadrukten dat er uitgebreide ondersteuningsprogramma’s nodig zijn, inclusief psychologische begeleiding en voedingsadvies, om mensen te helpen hun gewichtsverlies na het stoppen met medicatie vast te houden. Zonder zulke ondersteuning is terugval zeer waarschijnlijk.
Tot slot stellen organisaties zoals de European Association for the Study of Obesity dat afslankmedicatie onderdeel moet zijn van een bredere strategie gericht op blijvende gedragsverandering.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties