Zes gevaren van het inhouden van je gevoelens

ramiro pianarosa c 1ph3snbcs unsplash

Bob Taibbi geeft op PsychologyToday zes gevaren wie die kunnen ontstaan als je structureel te weinig gevoelens uit. Kinderen die in hun opvoeding geen emoties mogen tonen, wat valt onder emotionele verwaarlozing in de literatuur, hebben ook latere leeftijd ook problemen met gevoelens.

Hun emotionele intelligentie is niet zo hoog. Ze zijn gewend dat ze gevoelens moeten onderdrukken en niet mogen tonen bij andere mensen. De kinderen hebben het niet van een vreemde. Vaak zijn bij de ouders ook de gevoelens onderdrukt in de opvoeding die zij hebben gekregen.

Taibbi geeft op de website zes gevaren die kunnen ontstaan als je je gevoelens niet genoeg laat zien.

(1) Je kan bij tijd en wijlen ontploffen. Het structureel onderdrukken van gevoelens leidt ertoe dat alles ophoopt en op een gegeven moment kan de energie nergens meer heen en zal je exploderen. Het is alles of niks geworden met het tonen van emoties.

(2) Je bent erg zelfkritisch. Kinderen zijn volgens Taibbi erg op zichzelf gericht (egocentrisch). Ze geven zichzelf de schuld van een scheiding van de ouders (zie ook de Moral Defense van Fairbairn). 'En als je kritische ouders hebt, leer je op voorhand om jezelf te bekritiseren, zodat je niet doet waarvoor je verwacht dat je ouders je bekritiseren', aldus Taibbi.

(3) Je hebt een risico op depressie of verslaving. Sigmund Freud definieerde depressie als woede die op jezelf is gericht. Mensen die hun gevoelens onderdrukken hebben verhoogde kans op depressie of verslavingen.

(4) Je bent vatbaarder voor medische problemen. Gabor Maté laat in het boek When the body says no zien hoe internalisering van gevoelens leidt tot continue stress, dat medische problemen kan veroorzaken als astma, kanker, reuma en zelfs Alzheimer.

(5) Er is geen intimiteit in je relaties. Je bent conflict-vermijdend en zegt daarom niet altijd wat je wil. Ze zijn niet open genoeg naar elkaar in een relatie. Ze leven als een schildpad die zich verstopt in hun schild. Ze voelen zich daardoor eenzaam.

(6) Je leeft het leven van anderen, niet van jezelf. Als je niet altijd zegt en doet wat je wil en je vaak aanpast, dan leef je niet je eigen leven. Maar dan word je geleefd door anderen mensen. 'Ik heb mensen ontmoet die, nadat ze dit het grootste deel van hun leven hebben gedaan, met spijt en verdriet terugkijken. Na jaren waarin ze nooit het gevoel hadden dat ze zichzelf konden zijn, raken ze nu de tijd kwijt.'

Samenvattend geeft Taibbi verder aan dat je je moet realiseren 'dat je werkt met oude software'. Je bent in de eerste jaren zo geprogrammeerd, maar zo hoef je nu niet meer verder te leven. Je onechte ik (False Self van Donald Winnicott) mag je van je af laten glijden om je authentieke zelf tevoorschijn te laten komen. Maar hij zegt wel: Neem babystappen, ga niet te snel. Het is een lang proces naar een authentiek leven.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Krijgen broers en zussen dezelfde opvoeding? Gabor Maté vindt van niet

Soms kan je je afvragen waarom broers of zussen zoveel van elkaar verschillen. Het punt is dat de opvoeding niet altijd preci...

Gabor Maté: 'Je kan het gevoel hebben dat je alle relaties moet fiksen'

Gabor Maté, trauma-expert, spreekt in de podcast van Mel Robbins, die een maand geleden is gepubliceerd, over hoe kinderen ge...

Britse topkok Blumenthal is manisch depressief, maar hij volgt tips Alice Miller niet op

De Britse topkok Heston Blumenthal heeft in een interview met The Guardian gezegd dat hij manisch depressief is. Dat betekent...

Video | Porges over relatie polyvagaaltheorie met hypermobility en EDS

Vrij technische video, die twee jaar geleden is opgenomen, waarin Stephan Porges in gaat op de relatie tussen de polyvagaalth...

Deze eigenschappen hebben mensen met toxische schaamte

John Bradshaw gebruikt graag de term toxische schaamte voor mensen die een diep gevoel van tekort schieten in zichzelf voelen...

Lees meer