Ben je een emotionele eter? Zo ga je om met emotionele eetbuien

Ben je een emotionele eter? Zo ga je om met emotionele eetbuien

In een lastige tijd als de coronatijd met veel stress en een koelkast op loopafstand is het tegenwoordig ontzettend makkelijk om toe te geven aan eetbuiten. Vooral als je een emotionele eter bent, is het in deze tijd extra moeilijk. Gelukkig zijn er tips om ervoor te zorgen dat je er toch niet aan toegeeft.

Eerst moeten we begrijpen waarom we eigenlijk eetbuien krijgen als we ons gestrest voelen. Het is namelijk zo dat bepaald voedsel je een veilig, vertrouwd gevoel geeft of ervoor zorgt dat je het gevoel hebt dat je bent verbonden met anderen. Welk eten dit is heeft te maken met je achtergrond. Bakte je moeder vroeger heerlijke koekjes, dan is de kans groot dat dit één van je valkuilen is. Kreeg je als troost vaak een zakje chips... Je snapt het.

Lekker natuurlijk, maar heel goed voor je is het niet als je dit regelmatig hebt. En de spijt achteraf knaagt aan je. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Met name mindfulness technieken zijn heel effectief bij het bestrijden van je vreetkick.

Tips tegen eetbuien

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen om je drang naar veel en ongezond eten te stoppen is door op je ademhaling te letten. Het zorgt ervoor dat je focust op wat anders – afleiding is key – en dat ook je hoofd wat rustiger wordt. Adem drie seconden in, houd één seconde vast en adem vijf seconden uit. Je kunt ook proberen te focussen op je omgeving. Wat zie je, wat voel je, wat hoor je, wat ruik je? Let er eens op.

Het is ook belangrijk om lief voor jezelf te zijn. Als je je rot voelt, gestrest of hopeloos, praat dan tegen jezelf alsof je tegen een goede vriend praat. Jezelf meer de put in praten zal er juist voor zorgen dat je meer naar eten (oftewel troost) snakt. Heb je eenmaal een eetbui, probeer het dan te accepteren. Je hoeft er niet aan toe te geven, maar er tegen verzetten zal het extra moeilijk voor jezelf maken.

Een laatste, vrij eenvoudige tip is deze: zet een timer van vijftien minuten. Als je dan nog trek hebt, dan mag je wat eten, en anders niet. Grote kans dat als het kwartiertje voorbij is, je allang niet meer bezig bent met jezelf volproppen met voedsel. Eetbuien blijven namelijk nooit lang hangen. (Foto: RitaE via Pixabay)

Lees meer over:
Stress Psychologie

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Wat bedoelt Alexander Lowen met de term ego imago?

In het boek The Betrayal of the Body (1967) introduceert Alexander Lowen een interessante term die hij ego imago noemt. Sommi...

Krijgen broers en zussen dezelfde opvoeding? Gabor Maté vindt van niet

Soms kan je je afvragen waarom broers of zussen zoveel van elkaar verschillen. Het punt is dat de opvoeding niet altijd preci...

Gabor Maté: 'Je kan het gevoel hebben dat je alle relaties moet fiksen'

Gabor Maté, trauma-expert, spreekt in de podcast van Mel Robbins, die een maand geleden is gepubliceerd, over hoe kinderen ge...

Britse topkok Blumenthal is manisch depressief, maar hij volgt tips Alice Miller niet op

De Britse topkok Heston Blumenthal heeft in een interview met The Guardian gezegd dat hij manisch depressief is. Dat betekent...

Video | Porges over relatie polyvagaaltheorie met hypermobility en EDS

Vrij technische video, die twee jaar geleden is opgenomen, waarin Stephan Porges in gaat op de relatie tussen de polyvagaalth...

Lees meer