Extreme droogte en massale bosbranden hebben gezorgd voor de vernietiging van 2,5 miljard bomen in Amazone

Extreme droogte en massale bosbranden hebben gezorgd voor de vernietiging van 2,5 miljard bomen in Amazone

Een grote droogte en bosbranden in het Amazone-regenwoud tijdens de El Niño hebben miljarden bomen en planten gedood en een van 's werelds grootste koolstofputten in één van de grootste vervuilers veranderd. Dat is de conclusie van onderzoeksteam van de Lancaster universiteit.

Als gevolg van de El Niño van 2015 veroorzaakten extreme droogte en de bijbehorende bosbranden, die toentertijd bijzonder extreem waren, de dood van ongeveer 2,5 miljard bomen en planten en stootten ze 495 miljoen ton CO2 uit uit een gebied dat slechts 1,2 procent van het hele Braziliaanse Amazone-regenwoud beslaat..

De droevige bevindingen, ontdekt door een internationaal team van wetenschappers die al meer dan acht jaar werken aan een langetermijnstudie in de Amazone voor, tijdens en na de El Niño, hebben belangrijke implicaties voor de wereldwijde inspanningen om de atmosferische koolstofbalans te beheersen.

Onder normale omstandigheden verbrandt het Amazone-regenwoud door de hoge vochtigheid niet. Extreme droogte maakt het bos echter tijdelijk extreem brandbaar. Daarnaast veroorzaken boeren ook branden op hun eigen landerijen die vaak genoeg overspringen naar stukken wilde natuur.

Volgens klimaatvoorspellingen zullen extreme droogtes vaker voorkomen en tot nu toe waren de langetermijneffecten van droogte en branden op het Amazone-regenwoud, en met name in bossen die door mensen werden verstoord door activiteiten zoals selectieve of illegale houtkap, grotendeels onbekend.

De studie onthulde dat bomen en planten in door droogte getroffen bossen, evenals verbrande bossen, tot drie jaar na de El Niño-droogte in een tempo boven de norm stierven, waardoor meer CO2 in de atmosfeer vrijkwam.

De totale CO2-uitstoot als gevolg van de droogte en branden in de regio Tapajós alleen al was hoger dan de ontbossing van een heel jaar in het hele Amazonegebied. En als gevolg van de droogte en branden heeft de regio in een periode van drie jaar evenveel uitgestoten als de jaarlijkse koolstofemissies van enkele van 's werelds ergste vervuilende landen - meer dan de emissies van ontwikkelde landen zoals Engeland en Australië.

De gevolgen van de extreme droogte in 2015 zijn in kaart gebracht en zijn alles behalve hoopgevend te noemen. Het tropische regenwoud heeft een enorme klap te verduren gehad door El Niño.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Krijgen broers en zussen dezelfde opvoeding? Gabor Maté vindt van niet

Soms kan je je afvragen waarom broers of zussen zoveel van elkaar verschillen. Het punt is dat de opvoeding niet altijd preci...

Gabor Maté: 'Je kan het gevoel hebben dat je alle relaties moet fiksen'

Gabor Maté, trauma-expert, spreekt in de podcast van Mel Robbins, die een maand geleden is gepubliceerd, over hoe kinderen ge...

Britse topkok Blumenthal is manisch depressief, maar hij volgt tips Alice Miller niet op

De Britse topkok Heston Blumenthal heeft in een interview met The Guardian gezegd dat hij manisch depressief is. Dat betekent...

Video | Porges over relatie polyvagaaltheorie met hypermobility en EDS

Vrij technische video, die twee jaar geleden is opgenomen, waarin Stephan Porges in gaat op de relatie tussen de polyvagaalth...

Deze eigenschappen hebben mensen met toxische schaamte

John Bradshaw gebruikt graag de term toxische schaamte voor mensen die een diep gevoel van tekort schieten in zichzelf voelen...

Lees meer